GSW HEADQUARTERS BERLIN SAUERBRUCH HUTTON ARCHITECTS PDF

GSW Headquarters Berlin: Sauerbruch Hutton Architects [Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Isabelle Hartmann, Sauerbruch Hutton Architekten] on. This is an extension to and renovation of a high rise slab. It forms the extension to an office tower which was one of the first projects to be built during the. GSW Headquarters. Offices. added on: 01/01/ one of the first projects to be buiLt during the reconstruction of Berlin in the s. in the city, and by a commitment to an architecture that is economical with the (built.

Author: Molrajas Kazranos
Country: Paraguay
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 20 April 2008
Pages: 443
PDF File Size: 5.73 Mb
ePub File Size: 4.46 Mb
ISBN: 488-2-90314-118-3
Downloads: 77251
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akijas

I understand that I can unsubscribe at any time.

English Choose a language for shopping. The southern nucleus contains three elevators, restrooms and a service elevator, north an escape ladder and a service elevator. In this combination of the disparate spatial configurations of consecutive generations, the new high-rise hwadquarters is the element associated with the present and the future.

The story is seen as a dynamic process that leaves its traces. Learn more about Amazon Prime. Views Read Edit View history. There’s a problem loading this menu right now. The slabs are scattered beams in the building, expanding established between columns from the facade.

sauerbruch hutton

Login Remember Me By logging into your account, you agree to our Terms of Use and Privacy Policyand to gssw use of cookies as described therein. A surveillance system was installed around the latter to follow the effect of building around him, while an injection system was installed underneath to be raised back to its upright position.

Because the cores are relatively thin walls of mm, the main air bands are arranged outside them, thereby avoiding large holes in the central walls to reduce their rigidity. This provides good natural light to the office floors of both parties, reducing the need for artificial enough lighting, even when the curtains are closed systems because good daylight is always available in at least a facade.

GSW Headquarters

This aspect of the design determines the height between floors of the new building to the existing, relatively low 3. Headqaurters your location preference: Wikimedia Commons has media related to Sauerbruch Hutton. Mapolis Magazin – The magazine for architecture. By continuing to browse our website, you consent to our use of cookies in accordance with our cookie policy.

  EHCACHE 1.5 0 GUIDE & REFERENCE PDF

Mechanical parking system that would increase the number of places available, and this required the construction of a sub-cellar 16m below basement level was introduced. Here, as in the rest of Berlin, the groundwater level is approximately 3m below ground level. The architect wanted a finish of exposed concrete in columns, but to minimize their size, were designed using steel sections coated concrete.

Diaphragm walls were used, with an intermediate horizontal slab as support. You can find out more or switch them off if you prefer.

Designed by Sauerbruch Huttonthis passive renovated story office building was designed to get free cross ventilation and passively control its energy usage. The practice is noted for its synthesis of colour in the design headquarterw, [1] and for the use of fluid curvilinear forms.

Sauerbruch Hutton – Wikipedia

Early competition entries for Paternoster Square in LondonTokyo International Forum and the Junction Building in Birmingham all offered socio-culturally and environmentally sustainable alternatives to the conventions in architecture and planning at the time.

Home Projects Sauerbruch – Hutton: This change was offset by the introduction of other walls to maintain rigidity and strength at huutton level. The colored slats of the glass facade create a daily changing appearance” Michael Imhof and Leon Krempel I accept the terms and conditions of privacy. Explore the Home Gift Guide. Adjacent windows luminaires are switched automatically by photocell inside the facade to promote the use of daylight.

Berlin’s GSW Headquarters Saves Energy with a Thermal Flue Passive Ventilation System

For renovation and expansion architectural, structural and one urban solutions were used, as well as innovative concepts of mechanical engineering based on natural ventilation.

The new tower with a colorful glass facade has a wing roof–designed to take into account wind currents.

We use cookies on our website. Both scenarios avoid the risk of a positive pressure buildup and the presence of low currents on the output of the stove. Get fast, free shipping with Amazon Prime. Closest to the entrance on Kochstrasse columns increasingly away from the headquarrers of the building above them, sauwrbruch in the front wall has to act as a deep beam cover the gap created. A low-energy building emerged, which not only offers an exemplary working environment in its passive control of energy consumption, but also aims to improve the immediate well-being of its inhabitants through an architecture in which the value of sensuous space is rediscovered.

  INNOCENTS CATHY COOTE PDF

Cookies We are using cookies to provide statistics that help us give you the best experience of our site. The flooring system adopted in integrated services structure to minimize the depth, thus gaining the highest possible headroom, beriln the horizontal restrictions imposed by the existing building. Sauerbruch Hutton Architects designed the expansion and renewal of complex GSW Headquarters in Berlin ended in The height of the existing building reminds headquarrers this is one of the major projects of reconstruction saueerbruch the Second World War.

The GSW Headquarters complex includes separate buildings, including an office tower of 17 stories, built in on the east side of the new tower of 22 storeys. Alexa Actionable Analytics for the Web.

The new dig deeper, necessitated extend below the old foundations preventing differential settlement would cause the existing building to tilt it. Amerigo Vespucci Terminal in Civitavecchia. However, by continuing to use the site without changing settings, you are agreeing to our use of cookies. AmazonGlobal Ship Orders Internationally. When the wind blows from the east or west, the aerodynamic shape of the wing accelerates the wind passing over the stove.

We need to confirm your email address. The architectural concept was to separate the tower of the lower buildings to the openings of the floors extending over the great void that forms the entrance hall and finish cantilever at each end. In other projects Wikimedia Commons. Want to see more like this?